Home » Thema’s » Ziek en gezond

Ziek en gezond

Het project waar we nu mee beginnen gaat over ziek en gezond. We spelen met de kinderen dat de knuffels ziek zijn en dat ze naar de dokter moeten. Hoe kunnen ze weer beter worden? De kinderen spelen met de dokterskoffer en leren dat het gezond is om veel te bewegen en gezond te eten. In de tweede week spelen we in het ziekenhuis en in de derde week besteden we aandacht aan (zieke) dieren. Er komt dan een echte dierenarts voorlezen in het kader van de Nationale voorleesdagen. Ook bij de VVE-thuis zal hier aandacht aan besteed worden.

Wat kunt u thuis doen:

Praat met uw kind over ziek zijn, waar het dan pijn doet en wat er nodig is om weer beter te worden. Gaat u met uw peuter eens langs de praktijk van de dokter en loop eens binnen zodat uw kind ervaart waar de dokter werkt. Wellicht moet u of een van uw gezinsleden naar de dokter. U kunt uw kind hierbij betrekken.

Spelen met uw kind:

Kleine ongelukjes horen bij de peuters. Een peuter stoot zich best vaak of valt weleens. Kijk eens of u het spel van een klein ongelukje mee kunt spelen. Maak er een echt doen alsof spel van; u laat de beer bijvoorbeeld vallen en nu heeft hij een geschaafde knie waar wat bloed uitkomt. De beer huilt want het doet zeer en uw kind helpt met troosten een helpt met de knie verzorgen door een pleister te plakken.
Om samen te zingen en te lezen:
Liedje:(kan ook als versje)
Au au au, mijn vinger doet zo’n pijn
Geef er maar en kusje op
Dan zal het straks weer over zijn

Versje:

Ko wil niet spelen, hij is ziek en moe
Hij kucht en zucht en niest: hatsjoe

Hij wil niet eten, hoeft niet meer
Au, zijn keeltje doet zo zeer

Zijn neusje snuft, hij hoest: hoeboe
Hij wil slapen naar bedje toe

Voorlezen:

We lezen voor uit de volgende boeken:

’t Is maar een griepje, De verpleegster  en in het kader van de nationale voorleesdagen: We hebben er een geitje bij.

Mededelingen:
 Op maandag 11 januari en op maandag 18 januari zullen er in het speellokaal peutergymlessen gegeven worden. Dit gaat in het kader van het “Nijntje beweegdiploma”. U krijgt hierover informatie na de tweede les.
 Op donderdag 14 januari is er weer een bijeenkomst van VVE-thuis. Het thema zal dan zijn “Ziek en gezond”. U bent welkom om eens een kijkje te komen nemen. Om 09.00 uur staat in de Punt de koffie klaar!
 Op donderdag 21 januari en op donderdag 4 februari verzorgt de BBS een cursus
Kinder EHBO. Dit is voor alle ouders. U ontvangt hierover nog nader bericht.
 Op dinsdag 26 januari komt dierenarts Wilma Verstappen voorlezen in de 3+ groep in het kader van de Nationale Voorleesdagen. Op 28 januari is er voor de VVE-thuis ouders en hun kinderen een voorleesontbijt. Deze ouders krijgen bericht van Annemarie Hannink.