Home » Thema’s » Mensen, jij en ik

Mensen, jij en ik

Beste ouders,
Bij dit thema beginnen we heel dicht bij het kind zelf. Bij het eigen lichaam. Hoe zie je eruit? Kijk maar eens in de spiegel. Weet je waar je knie zit? Weet je waar je arm zit en wat kun je doen met de voeten en armen. We gaan ook kijken hoe andere kinderen eruit en hoe de grote mensen eruit zien.
Kijk maar eens goed naar elkaar en doe elkaar na. We bewegen en praten met ons lichaam. Dat gaan we ook allemaal doen. We gaan ook praten over wie je kent. Opa en oma, broertje en zusje, mama en papa. We gaan ontdekken en zeggen ’Kijk dit ben ik!

Wat kunt u thuis doen:
Als u uw kind in bad doet, afdroogt of aankleedt, benoem dat alle lichaamsdelen die u aanraakt of aanwijst. Doe het niet te vlug zodat uw kind de kans krijgt om goed na te denken.
Gebruik de woorden en begrippen die in deze brief staan. Dit kunt u dagelijks doen en herhalen.
Doe ook samen het versje en zing het liedje voetje, voetje. Herhaal dit elke dag.
Peuters leren veel van het doen en herhalen samen met u.

Woorden en begrippen:
Zie woordenlijst.

Spelen met uw kind:
Ga eens met uw kind voor de spiegel staan en beweeg samen met uw kind en benoem de lichaamsdelen. Je kunt je kind over de bol aaien en dan zeg je “ik geef je een aai over de bol” of geef het een kus op de wang en zeg “ik geef je een kus”.
Ook kun je samen met je kind dingen gaan ruiken bijvoorbeeld als je aan het koken bent . Vertel en praat er samen over. Versje:
Kijk dit ben ik
van mijn haren
tot mijn tenen
dit zijn mijn armen
dit zijn mijn benen
hier voor zit mijn buik
hier achter zit mijn rug
en hier zijn mijn handen
allebei weer terug.

Liedjes:
Voetje, voetje
Dit zijn mijn wangetjes
Hoofd, schouders, knie en teen

Op het digibord:
We bekijken gedurende het hele thema de Basplaten. Daarin komt de wereld rondom het jonge kind aan bod, beginnend bij het kind zelf: “Dit ben ik”.

Voorlezen:
We lezen o.a. voor uit de prentenboeken: “Net als jij” en “Saar wordt grote zus”

Ouderactiviteiten:

  • Op woensdag 16 september organiseren we een ouder/kind activiteit in de groep met aansluitend een informatie/koffie ochtend in de Punt.
  • Op donderdag 17 september en donderdag 1 oktober is er weer een VVE-thuis bijeenkomst. Start: 09.00 uur in de Punt. U bent van harte welkom om een keer mee te doen.
  • Van 5 t/m 9 oktober besteden we aandacht aan de Kinderboekenweek en de Week van de Opvoeding. U krijgt hierover nog nadere informatie.