Home » Thema’s » Eten en drinken

Eten en drinken

 

In veel gezinnen is het samen aan tafel gaan en samen eten een van de belangrijkste momenten van de dag. Het gezin zit bij elkaar en heeft aandacht voor elkaar. Als iedereen ook nog lekker eten op zijn bord heeft, is het helemaal fijn. Het project waar we nu mee starten, gaat over eten en drinken. We beginnen met wat kinderen meemaken als er boodschappen worden gedaan en als er eten wordt klaargemaakt. We laten de kinderen helpen met fruit en groente schoonmaken en we laten hen proeven. We praten over waar al het eten vandaan komt, we dekken de tafel en leren liedjes en versjes.

Wat kunt u thuis doen:

Praat samen met uw kind over het eten: Is het lekker? Heb je genoeg of te veel? Is het goed gelukt, of wat zullen we de volgende keer eens proberen? Wie heeft er vandaag gekookt en wie heeft er geholpen? Betrek uw peuter bij het boodschappen doen, het klaar maken van de groenten en laat uw peuter helpen met het tafel dekken en het opruimen.

Woorden en begrippen:

Eten, drinken, de appel, het koekje, de kaas, de worst, de winkel, de tas, de kar, groot, klein, de boodschappen, de portemonnee, kopen, betalen, de keuken, de pan, koken, bakken, snijden, de koelkast, het bord, de tafel, de beker, de lepel, de vork, het mes, het glas, de boterham, lang, dun, aan tafel, mmm lekker, de tafel dekken, honger, proeven, ruiken, schudden.

Spelen met uw kind:
Laat uw kind meehelpen met boodschappen doen, de tafel dekken, opruimen van de tafel. Laat uw kind helpen bij het koken en geef uw kind een schort bij het helpen. Bak samen iets lekkers en eet het samen aan tafel op. Maak een lievelingsgerecht met uw kind samen. Laat uw kind geen gevaarlijke dingen doen zoals snijden en met warme spullen spelen.
Versje:
Mama gaat appeltaart bakken
Ik mag helpen, stoeltje pakken
Beetje roeren, lepel likken
Appel aan mijn vorkje prikken
Hoera, de appeltaart is klaar
Dat lukt lekker, smullen maar!

Liedje:
Vandaag is het maandag, wat eten we vandaag?
Op maandag boontjes, dat lusten we zo graag.

Voorlezen:

We lezen voor uit de prentenboeken:

• “Wat eten we vandaag”. Dit boek gaat over elke dag iets anders eten. Ook de dagen van de week komen aanbod.
• “Rupsje Nooitgenoeg” die op een dag uit een eitje is gekropen en op zoek gaat naar eten.